Alles voor één prijs?

28-02-2022

Je ziet het nogal eens op websites van complementaire zorgaanbieders:  een pakketprijs waar alles voor je gezondheid in zit. De consulten, de onderzoeken, de supplementen. Duidelijk en meestal schrikken van de prijs. Fijn om te denken dat je hiermee weer helemaal “de oude” kunt worden. Wat een teleurstelling als na de behandelperiode je beseft dat je nog steeds supplementen moet kopen, betere (en soms duurdere) voeding gaat aanschaffen, eens een sportschool bezoekt wat ook geld kost.

Het standpunt van de branche organisatie MBOG is duidelijk: geen traject afspraken. Een begeleidingstraject is niet altijd exact in tijd vooraf in te schatten. De onzekerheid daarover kun je natuurlijk afkopen maar beter lijkt mij om duidelijk met je therapeut af te spreken dat hij zo goed mogelijk inzage geeft. De prijs van onderzoeken moet eveneens vooral duidelijk besproken worden. Liefst met een rekening rechtstreeks van het laboratorium naar de client. Daar moet de therapeut niet aan verdienen. Uw gezondheid is geen handelswaar. Dat geldt ook voor de supplementen die de therapeut voorschrijft. Dat moet een keuze zijn tussen een aantal goede merken en u maakt als client de keuze.

Kortom, je kunt als therapeut vooraf niet exact aangeven wat een behandeltraject kost, maar je kunt wel volledig openheid geven over hoe de prijs tot stand komt.Overigens betekent dat een faire prijs voor alle partijen. Een therapeut aangesloten bij het MBOG heeft een 4 jarige HBO+ opleiding achter de rug, gelijk aan een bachelor graad.  Dan is een redelijk vergoeding per uur tussen de €75-€125.

Een consult bij een MBOG therapeut duurt over het algemeen wel langer dan uw consult bij de huisarts of specialist. Dat verschil uitleggen vergt een extra column.